Startpagina Ervaringsverhalen Interviews Media Vacatures Links Contact
Deze pagina is alleen bedoeld ter informatie.
Ga met klachten altijd naar huisarts of specialist.

Verslaving

Verslaving is een aandoening waarbij je afhankelijk bent van bepaalde middelen of gewoontes.
Dit kunnen drugs, alcohol of sigaretten zijn maar kan net zo goed een bepaalde bezigheid zijn zoals gokken, seks of sociale media.
Een gebruik of bezigheid wordt een verslaving genoemd als het je leven in beslag neemt en je daardoor niet meer "goed" functioneert. Vaak heb je steeds meer van hetzelfde nodig om je prettig te voelen.
Als je wilt stoppen met een verslaving krijg je last van afkickverschijnselen. Deze kunnen bestaan uit fysieke verschijnselen zoals zweten en/of trillen. Maar ook geestelijke verschijnselen zoals angstig en/of onrustig worden komen hierbij voor. Hierdoor is het ook zo ontzettend moeilijk om er mee te stoppen.
Een verslaving is voor degene die het heeft het ergste, maar ook de omgeving lijdt er onder. Vaak is het de omgeving die aan de bel trekt omdat zij opmerken dat het uit de hand loopt.

Peter vertelt over zijn verslaving

"Ik ben afhankelijk van verschillende middelen. Als ik een paar dagen geen alcohol, cannabis of nicotine tot mij kan nemen voel ik me niet lekker, zowel geestelijk als lichamelijk. Ik kan niet zonder. Als ik deze middelen niet neem krijg ik slaapproblemen; dromen, zweten, en ik kom niet in slaap. Overdag ben ik onrustig, nerveus en wil ik gaan gebruiken.
Ik kom niet meer in serieuze problemen door mijn middelengebruik omdat ik het gematigd heb.
Ik probeer mijn gebruik te reguleren, maar dat is heel moeilijk. Nu ben ik bezig mijn alcoholgebruik te nihileren, ik drink geen druppel meer.
Mensen om me heen die niet gebruiken maken zich vaak zorgen en zeggen dat ik moet stoppen.
Andere mensen in mijn omgeving stimuleren juist mijn middelengebruik. Als ik uit ga hoor ik vaak: "toe neem toch wat" of ze blijven drank aanbieden en zelfs bestellen. Ook al heb ik al een paar keer nee gezegd.
Daarom kom ik momenteel zo weinig mogelijk in de kroeg. Gelukkig heb ik ook vrienden die me steunen en voor een avondje met me mee doen.
Ik kom nog wel eens vooroordelen over middelengebruik tegen. Veel mensen denken dat je je beter gaat voelen door middelengebruik terwijl dat op de lange duur juist niet zo is, dan wordt je er juist depressief van.
Wilskracht en discipline helpen mij nu ik bezig ben om stapje voor stapje te stoppen.
Goede hulpverlening helpt maar je moet het uiteindelijk toch zelf doen."

Heb je naar aanleiding van dit verhaal behoefte gekregen om met iemand te praten,
dan kun je De Warmline bellen: 020 6234555Terug naar Ervaringsverhalen

logo telefoon 7 avonden per week bereikbaar
Ma t/m vr 19.00 tot 22.00 uur
Za en zo 17.00 tot 22.00 uur
020-6234555
Like ons op facebook De Warmline is onderdeel van Roads
logo facebook logo roads