Startpagina Ervaringsverhalen Interviews Media Vacatures Links Contact
Deze pagina is alleen bedoeld ter informatie.
Ga met klachten altijd naar huisarts of specialist.

Schizofrenie of psychotische stoornis

Schizofrenie is een aandoening waarbij iemand last heeft van psychoses.
Een psychose is een periode waarin iemand het contact met de werkelijkheid verliest. In een psychose kunnen mensen last hebben van waandenkbeelden en hallucinaties, bijvoorbeeld stemmen horen. Vaak zijn mensen ook extreem angstig.
Als iemand in een psychose stemmen hoort is dit niet zoals de meeste mensen ook wel eens een stemmetje in zichzelf horen, maar echt als stemmen van buiten zichzelf.
Je kunt ook een psychose doormaken zonder dat je schizofreen bent. Maar als deze perioden vaker voorkomen spreekt men van schizofrenie.
Mensen met schizofrenie hebben geen meerdere persoonlijkheden, dit hoort veel meer bij een dissociatieve stoornis.

Het verhaal van Anton

"Mijn diagnose is schizofrenie met paranoïde wanen. Daarbij heb ik ook last van akoestische hallucinaties die bestaan uit stemmen en geluiden.
Ik zelf zie schizofrenie als een aandoening die alle negatieve kenmerken heeft van psychiatrische problematiek.
Gelukkig heb ik tegenwoordig wat minder last van stemmen maar ik heb nog alle dagen last van paranoïde wanen en een onderliggende depressie.
Ook ervaar ik veel stemmingsstoornissen. Bij mij houdt dat in dat ik bij prikkels van buitenaf veel negatieve gedachtes krijg, die daarop mijn stemming weer beïnvloeden.
Door medicijntrouw te zijn en een goede dagindeling te hebben is de dag door te komen. Maar soms is dat best zwaar. Wat mij wel erg veel helpt, is in het leven te blijven staan, door onder andere de actualiteiten te volgen op diverse media en naar de radio of een cd te luisteren. Ook een dvd kijken en mijn Facebook onderhouden is heel belangrijk voor mij. Daardoor kan ik mijn negatieve gevoelens uitbannen. Verder houdt mijn humor mij op de been en het genieten van het moment.
Wat mij absoluut niet helpt is om bij de pakken neer te gaan zitten.
Ik heb een langdurige relatie die mij veel steun geeft. Wat ook heel erg belangrijk is zijn mijn sociale contacten en mijn vrijwilligerswerk. Veel mensen om mij heen weten niet wat er met mij aan de hand is omdat ik denk dat ze me dan niet accepteren.
Het is mij ondanks mijn aandoening en kwetsbaarheden toch gelukt een soort van carrière te hebben gemaakt en een langdurige relatie op te bouwen. Daar ben ik best trots op."

Heb je naar aanleiding van dit verhaal behoefte gekregen om met iemand te praten,
dan kun je De Warmline bellen: 020 6234555Terug naar Ervaringsverhalen

logo telefoon 7 avonden per week bereikbaar
Ma t/m vr 19.00 tot 22.00 uur
Za en zo 17.00 tot 22.00 uur
020-6234555
Like ons op facebook De Warmline is onderdeel van Roads
logo facebook logo roads