Startpagina Ervaringsverhalen Interviews Media Vacatures Links Contact
Deze pagina is alleen bedoeld ter informatie.
Ga met klachten altijd naar huisarts of specialist.

Eetstoornis

We spreken van een eetstoornis als iemands leven wordt beheerst door eten en gewicht en daardoor sprake is van een ongezond eetpatroon.
Je hebt mensen die zullen proberen zo weinig mogelijk te eten en op alle mogelijke manieren willen afvallen om in het extreme controle te houden over hun gewicht. Deze vorm heet anorexia nervosa. Vaak wordt hier bij niet of nauwelijks gegeten, extreem veel gesport, opzettelijk overgegeven en laxeermiddelen gebruikt. Deze groep mensen ziet zichzelf vaak als te dik door een verstoord zelfbeeld. Zelfs als ze graatmager zijn vinden ze zichzelf nog te dik. Je kunt hieraan zelfs overlijden.
Een andere groep is de mensen die eetbuien hebben en daar zich zo schuldig over voelen dat ze op alle mogelijke manieren proberen de calorieën weer kwijt te raken. Een eetbui komt niet voort uit honger maar uit onrust of stress. Dit heet boulimia nervosa.
Een derde groep is de mensen met binge eating disorder (BED). Deze groep heeft ook eetbuien maar probeert niet op alle mogelijke manieren de calorieën weer kwijt te raken. Deze mensen zullen dan ook sterk in gewicht toenemen wat weer op veel onbegrip stuit, waardoor ze zich rot gaan voelen en nog meer eten. Door de toename in het gewicht lijdt de gezondheid ook ernstige schade. Denk hierbij aan diabetes en hart- en vaatziekte.
Leven met een eetstoornis is heel lastig omdat je voedsel niet uit je leven kunt bannen. Je hebt er elke dag mee te maken.

Janine's verhaal

"Als ik maar slank ben, dan ben ik gelukkig."

"Een mythe die mijn leven beheerste. Ik weet nu wel beter maar het is een verslaving, een ziekte die alleen een eetverslaafde begrijpt. Een eetverslaving is moeilijk. Je wordt elke dag geconfronteerd met eten omdat je moet eten en zodoende ben je eigenlijk de hele dag ermee bezig. Sommige voedingsmiddelen triggeren me.
Ik wil de controle hebben over mijn gewicht en over wat ik eet. Maar er zijn nu eenmaal dingen in het leven waar we geen controle overhebben zoals emoties en gevoelens, en in plaats van die weg te eten probeer ik die nu toe te laten.
Ik loop vaak tegen vooroordelen op. Ik moet vaak uitleggen dat ik een eetstoornis heb. Ik ben niet dik en dat levert dan veel onbegrip op van "het valt wel mee" tot "je moet zelf de discipline hebben om het in de hand te houden". Het wordt als zwak gezien.
Maar de verleiding is groot. In het sociale leven, waar de hapjes rond gaan als je op een verjaardag bent, of met uit eten. In het dagelijkse leven loop ik er tegen aan, in de supermarkt waar de hapjes aangeboden worden om te proeven of op mijn werk waar van alles voor het grijpen ligt.
Men zegt dat je "levenslang" hebt met een verslaving, dus ik zal er altijd aan moeten werken.
Ik ga sinds kort naar speciale meetings waar het 12-stappen programma wordt gegeven. Want het gaat niet om controle maar leren accepteren dat ik een ziekte heb en dat ik niet de enige ben en hulp kan vragen. Dit is één manier om er mee om te gaan, maar er zijn er natuurlijk meer."

Heb je naar aanleiding van dit verhaal behoefte gekregen om met iemand te praten,
dan kun je De Warmline bellen: 020 6234555Terug naar Ervaringsverhalen

logo telefoon 7 avonden per week bereikbaar
Ma t/m vr 19.00 tot 22.00 uur
Za en zo 17.00 tot 22.00 uur
020-6234555
Like ons op facebook De Warmline is onderdeel van Roads
logo facebook logo roads