Startpagina Ervaringsverhalen Interviews Media Vacatures Links Contact
Deze pagina is alleen bedoeld ter informatie.
Ga met klachten altijd naar huisarts of specialist.

Dwangstoornis of OCD

Een dwangstoornis of OCD (obsessive-compulsive disorder) houdt in dat iemand zich gedwongen voelt om steeds opnieuw weer bepaalde handelingen te verrichten om van een naar of angstig gevoel af te komen. Daarbij kunnen mensen steeds terugkerende nare of angstige gedachten hebben.
Soms staan de dwanggedachten op zich zelf en is er geen sprake van dwanghandelingen.
Als iemand met een dwangstoornis probeert de handelingen of gedachtes te stoppen gaat hij/zij zich erg onrustig of angstig voelen.
Hierdoor is het erg moeilijk om te stoppen met deze gedachtes en handelingen.
De meest bekende vorm van dwang is waarschijnlijk smetvrees maar het kan zich op tal van manieren uiten. Van herhaaldelijk kijken of de deur op slot is tot de hele dag tot honderd moeten tellen in je hoofd. De dwanghandelingen kunnen zo erg worden dat ze de hele dag in beslag nemen.
Het verschil tussen iemand zonder een dwangstoornis en iemand met, is dat de één na bijvoorbeeld het controleren van het slot het kan laten rusten. Daarentegen zal degene met een dwangstoornis dat steeds opnieuw moeten controleren.

Johan's verhaal over zijn dwangstoornis

"Ik heb jaren lang last gehad van dwang. Dat betekende voor mij dat ik de hele dag bezig was met dingen op een bepaalde manier doen, waar ik niet vanaf 'mocht' wijken. Als ik dat dan toch probeerde, of er ging iets fout, werd ik heel angstig en probeerde het te herstellen door het weer 'goed' te doen.
Het was een beetje alsof er een tiran in mijn hoofd zat die me de hele tijd dwong om die dingen op de juiste manier en in de juiste volgorde te doen.
Op een gegeven moment moest ik bijvoorbeeld elke avond eten om precies twaalf minuten voor zeven. Als ik het dan niet klaar had, of ik was te vroeg, werd ik heel erg angstig. En zo was het eigenlijk de hele dag.
Op een gegeven moment namen de dwanghandelingen zo in aantal toe dat de dag te kort werd om ze allemaal te kunnen uitvoeren. Dit maakte me zo extreem angstig dat ik de dagelijkse dingen niet meer kon doen en werd ik opgenomen in een psychiatrische inrichting.
Hierna ging ik naar een instelling die gespecialiseerd is in dwangstoornissen en daar werd ik succesvol behandeld, waardoor de dwang nu nog maar een fractie is van wat het was.
In tijden van spanning heb ik nog wel de neiging om te gaan 'dwangen' en dan moet ik erg mijn best doen om daar niet in mee te gaan. Ik weet uit ervaring dat het zichzelf versterkt en hoe meer ik het doe, des te moeilijker het wordt om ermee te stoppen. Maar over het algemeen lukt dat goed en ben ik voor het overgrote deel verlost van de dwang die vroeger mijn leven zo beheerste."

Heb je naar aanleiding van dit verhaal behoefte gekregen om met iemand te praten,
dan kun je De Warmline bellen: 020 6234555Terug naar Ervaringsverhalen

logo telefoon 7 avonden per week bereikbaar
Ma t/m vr 19.00 tot 22.00 uur
Za en zo 17.00 tot 22.00 uur
020-6234555
Like ons op facebook De Warmline is onderdeel van Roads
logo facebook logo roads