Startpagina Ervaringsverhalen Interviews Media Vacatures Links Contact
Deze pagina is alleen bedoeld ter informatie.
Ga met klachten altijd naar huisarts of specialist.

Borderline

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis en wordt tegenwoordig ook wel emotieregulatiestoornis genoemd. Een groot deel van de aandoening heeft met angst en depressiviteit te maken. Ook kunnen mensen die hier last van hebben in de war zijn.
Oorzaken van borderline kunnen traumatische ervaringen in de jeugd zijn maar ook erfelijkheid kan een mogelijke oorzaak zijn.
Een kenmerk van borderline is impulsiviteit en emotionele instabiliteit wat zich op tal van manieren kan uiten. Vaak zie je dat een borderliner erg zwart-wit kan denken en last heeft van stemmingsstoornissen en een negatief zelfbeeld.
Meestal is het ook moeilijk langdurige relaties aan te gaan omdat verlatingsangst vaak voorkomt. Ook zie je vaak dat borderliners zichzelf beschadigen.
Eigenlijk is het een lange lijst van symptomen en als iemand aan een aantal voldoet wordt de diagnose borderline gegeven. Maar een typische borderliner bestaat niet.
Borderliners worden vaak ervaren als lastig om mee te leven, maar de borderliner zelf heeft er het meeste last van. Vaak is aan de buitenkant niet te zien hoe moeilijk iemand het heeft.

Roxanne vertelt over haar strijd

"Ik heb een lange relatie maar vroeger was ik zo bang dat hij de relatie zou beëindigen dat ik het zelf maar deed. Ik liet mensen niet dichtbij me komen want ze zouden me toch gaan verlaten.
Tegenwoordig gaat het beter. Dat komt door de therapie die ik gedaan heb. Ik heb geleerd dat de wereld niet zwart-wit is, maar meer een grijze wolk. Je leert dingen van twee kanten zien. Dat gebruik ik nu in het dagelijkse leven en levert me eigenlijk veel meer op.
Als kind werd vaak tegen mij gezegd dat ik niet goed genoeg was. Verder zijn er dingen gebeurd en als ik die vertelde werd ik niet geloofd, dit geeft je een heel naar en eenzaam gevoel.
Toen ik aan mijn familie vertelde dat ik borderline trekken had, gingen zij er van uit dat ik psychisch een puinhoop was. Ze gingen meteen van het ergste uit. Ik heb toen afstand genomen van hun allemaal. Nu heb ik contact op mijn voorwaarden en dat voelt alsof ik weer de controle heb.
Het gaat nu een heel stuk beter met mij en dat heb ik zelf gedaan en daar ben ik trots op.
Ik ben nu bezig met een training om met mijn ervaringen anderen weer te kunnen gaan helpen.
Ik wil graag een baan als ervaringsdeskundige."

Heb je naar aanleiding van dit verhaal behoefte gekregen om met iemand te praten,
dan kun je De Warmline bellen: 020 6234555Terug naar Ervaringsverhalen

logo telefoon 7 avonden per week bereikbaar
Ma t/m vr 19.00 tot 22.00 uur
Za en zo 17.00 tot 22.00 uur
020-6234555
Like ons op facebook De Warmline is onderdeel van Roads
logo facebook logo roads