Startpagina Ervaringsverhalen Interviews Media Vacatures Links Contact
Deze pagina is alleen bedoeld ter informatie.
Ga met klachten altijd naar huisarts of specialist.

Bipolaire stoornis of manisch depressief

Mensen die hier last van hebben kunnen heel erg depressief zijn of juist heel opgewekt. Dat opgewekte wordt ook wel hypomaan of als het erger is manisch genoemd.
Kijk voor een uitleg over depressie op onze pagina Depressie.
Een hypomane periode kenmerkt zich vooral in het overlopen van energie, weinig slapen en boordevol ideeën zitten. Men voelt zich meestal heel erg goed.
Voor de omgeving is het vaak te herkennen omdat iemand prikkelbaar is en niet bij te benen is. Ze gaan vaak van de hak op de tak.
Omdat iemand zich zo goed voelt is het vaak de omgeving die ziet dat het niet goed gaat met iemand en ingrijpt.
Bij een manie komen dezelfde symptomen voor maar dan erger.
Mensen kunnen heel veel geld uitgeven, en zien geen gevaar meer. Ze kunnen zichzelf overschatten.
Hallucinaties en wanen komen soms voor, zowel in de manische periode als in de depressieve.
Meestal volgt op een manische periode een depressieve maar dat hoeft niet.

Paul's verhaal "Het steeds rekening moeten houden met een eventuele terugval"

"Mijn psychische kwetsbaarheid is een bipolaire stoornis met een psychose gevoeligheid (schizoaffectieve stoornis).
Mijn aandoening houdt voor mij voornamelijk in dat ik op mijn hoede moet zijn niet psychotisch te worden. Dat ik voorzichtig met prikkelingen moet zijn. Als ik te "druk" word loop ik de kans psychotisch te worden.
Dat houdt in dat in mezelf bezig moet houden met een goede dagbesteding en daarnaast genoeg rust en slaap nemen. Dit om te voorkomen dat de slechte momenten niet de overhand nemen en ik niet te veel hooi op mijn vork neem en daardoor veel stress krijg.
Al sinds mijn eind 15de en begin 16de jaar heb ik te kampen met psychische problemen. Ik blowde rond die tijd veel en werd paranoia dat mensen mijn gedachten konden horen. Het is heel erg naar als je voelt dat je jezelf in je eigen bewustzijn steeds moet verantwoorden omdat iemand waarschijnlijk je gedachten hoort, waar of wie dat ook mag zijn.
Door de jaren heen heb ik telkens geworsteld met mijzelf om van die paranoïde gedachte af te komen.
Ik heb een normaal leven opgebouwd naar mijn eerste ervaringen met psychisch zijn maar bleef in die tijd wel in behandeling en medicatie gebruiken. Zo heb ik een MBO 4 diploma gehaald, altijd gewerkt en ben ik samen met mijn vriendin een gezin gestart.
In 2013 was ik met een schone lei begonnen door met alle verdovende middelen inclusief medicatie te stoppen. Naar drie maanden werd ik manisch en had ik waanbeelden gecreëerd en werd ik weer opgenomen voor een lange periode. Na mijn laatste opname heb ik ruim de tijd genomen om mijn psychische kwetsbaarheid een plek in mijn leven te geven. ik heb veel ervaringsverhalen gelezen en filmpjes daarvan gezien die mij erg hebben geholpen. Ook heb ik een herstelcursus gevolgd. Naderhand ben ik weer begonnen met parttime werken en vrijwilligerswerk.
Aan de ene kant heb ik een psychische kwetsbaarheid en houd ik daar rekening mee en aan de andere kant ben ik gewoon een persoon met doelen, behoeftes en wensen die ik ook wil laten blijken. Daartussen in ben ik nu mijn balans aan het zoeken."

Heb je naar aanleiding van dit verhaal behoefte gekregen om met iemand te praten,
dan kun je De Warmline bellen: 020 6234555Terug naar Ervaringsverhalen

logo telefoon 7 avonden per week bereikbaar
Ma t/m vr 19.00 tot 22.00 uur
Za en zo 17.00 tot 22.00 uur
020-6234555
Like ons op facebook De Warmline is onderdeel van Roads
logo facebook logo roads