Startpagina Ervaringsverhalen Interviews Media Vacatures Links Contact
Deze pagina is alleen bedoeld ter informatie.
Ga met klachten altijd naar huisarts of specialist.

Autisme

Autisme komt in veel verschillende vormen voor.
Mensen met autisme hebben vaak moeite met contacten en komen soms "anders" over. Dit kan komen doordat ze contact mijden of juist heel makkelijk contact leggen, maar op hun eigen, voor anderen vreemde, manier.
Wat je ook vaak ziet bij mensen met autisme is dat ze erg aan vaste gewoontes hangen.
Autisme hangt niet samen met intelligentie. Er kan sprake zijn van een (lichte) verstandelijke beperking maar er zijn ook autisten die hoog begaafd zijn.
Veel mensen met autisme zijn gewoon werkzaam en sommigen zijn zelfs bijzonder goed in een bepaalde richting. Denk daarbij aan techniek of ICT omdat ze zich daar helemaal op kunnen focussen.
Veel mensen met autisme leven in een wereld waarin gebeurtenissen op zich zelf staan en niet zoals bij de meeste mensen een aaneenschakeling vormen. Wat het leven soms lastig maakt.

Marinus vertelt over zijn autisme

"Ik ben er pas op latere leeftijd achtergekomen dat ik autistisch ben.
Ik liep in situaties met andere mensen er vaak tegen aan dat ik niet snel wist hoe ik op hun verhaal moest reageren. Ik heb niet zoals veel mensen snel dat er een gevoel opkomt als iemand iets vertelt. Ik heb veel informatie nodig en als het dan doorgedrongen is tot mij kan ik een gevoel uiten.
Ik krijg gewoon weinig gevoelsindrukken en moet het vooral van mijn waarneming hebben.
Andere mensen verdragen dat niet en daardoor wordt ik in een onmogelijke positie gedrukt. Mensen denken dat ik geen compassie heb terwijl ik gewoon niet weet hoe te reageren. Het is pure onkunde van mij om pas te reageren als ik veel informatie heb verzameld, want pas dan komt het gevoel en kan ik het uiten.
Ik merk dat veel mensen weinig bijzonders aan mij merken en dat laat ik dan ook zo.
Ik heb een goed analytisch vermogen waarmee ik goed informatie op kan nemen, en heb mezelf de vaardigheid aangeleerd direct te reageren.
Sommige mensen vinden dat juist gevoelloos maar voor mij is het de enige manier, anders kom ik maar traag en onhandig over."

Heb je naar aanleiding van dit verhaal behoefte gekregen om met iemand te praten,
dan kun je De Warmline bellen: 020 6234555Terug naar Ervaringsverhalen

logo telefoon 7 avonden per week bereikbaar
Ma t/m vr 19.00 tot 22.00 uur
Za en zo 17.00 tot 22.00 uur
020-6234555
Like ons op facebook De Warmline is onderdeel van Roads
logo facebook logo roads