Startpagina Ervaringsverhalen Interviews Media Vacatures Links Contact
Deze pagina is alleen bedoeld ter informatie.
Ga met klachten altijd naar huisarts of specialist.

Angststoornis

Wat is een angststoornis?

Iedereen kent angst. Het is een bescherming, iets dat je waarschuwt voor dreigend gevaar. Omdat je angst hebt om de warme kachel aan te raken doe je het niet zodat je jezelf niet verbrand. Als je een brandlucht ruik maakt je lichaam zich klaar om daar op te reageren, je hartslag gaat omhoog en je wordt alert. Klaar voor actie om te blussen of om te vluchten.
Als je angst hebt voor dingen zonder een echte reden en je daardoor niet meer normaal kunt leven, noemen we dit een angststoornis.
Vaak zie je bij mensen met een angststoornis dat ze bang zijn voor de volgende aanval van angst en daarom dingen gaan ontwijken.
Hun lichaam reageert daarop met alle kenmerken van angst zoals zweten, hartkloppingen, duizeligheid, ademnood en zelfs pijn op de borst, om er maar een aantal te noemen.
Dit kan tot een erg ontregeld leven lijden. Bijvoorbeeld als iemand een paar keer in paniek geraakt is om de straat op te gaan dan durft hij/zij dat op een begeven moment helemaal niet meer en vereenzaamt deze persoon.

Herma vertelt over haar angsten

"Ik word dagelijks geconfronteerd met mijn angsten die bestaan uit een sociale fobie. Alles wat te maken heeft met iets doen met andere mensen geeft spanning. En die spanning is soms heel weinig tot soms heel erg. Ik heb altijd de gedachte dat andere mensen denken dat ik raar ben of iets geks aan mij zien. Daardoor ben ik altijd onzeker.
Door die sociale fobie heb ik ook last van trillen en dat maakt dat ik onzeker word en nog meer last krijg van die angst.
Ik heb het minste last van angst als ik alleen ben. Daarom is het voor mij ook belangrijk regelmatig alleen te zijn zodat ik weer kan herstellen van alle spanningen.
Als ik in gezelschap van iemand ben, wordt vaak gezegd dat het zo lekker ontspannend is om in mijn gezelschap te zijn, terwijl ik juist wel veel spanning voel. Maar als de angst heel erg wordt dan merken de mensen om me heen het wel. Wat tot gevolg heeft dat het voor mij voelt als een afgang.
Ik probeer zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen door niet te veel hooi op mijn vork te nemen. En regelmatig ontspanning in te lassen.
Ik moet oppassen om niet te veel te denken aan wat andere mensen van me vinden. Soms lukt me dat en soms niet. Maar het is wel mijn streven.
Verder is het hebben van een huisdier voor mij heel belangrijk.
Het geeft mij rust, iets om voor te leven, tegen te praten en ik heb het gevoel dat een dier mij accepteert zoals ik ben."

Heb je naar aanleiding van dit verhaal behoefte gekregen om met iemand te praten,
dan kun je De Warmline bellen: 020 6234555Terug naar Ervaringsverhalen

logo telefoon 7 avonden per week bereikbaar
Ma t/m vr 19.00 tot 22.00 uur
Za en zo 17.00 tot 22.00 uur
020-6234555
Like ons op facebook De Warmline is onderdeel van Roads
logo facebook logo roads